Self+Tucker Architects

Plough Park

The first major improvement project after the approval of the park’s master plan, the 750 s.f. restroom facility was planned and constructed with the environment in mind. The building, which was constructed with local and natural materials, is strategically placed in a location that allowed the facility to be built without removing any trees. A slanted roof, which allows for natural ventilation along with the orientation of the building, optimizes natural heating and cooling opportunities from the sun and wind throughout the seasons. Skylights were added to maximize day-lighting while a light colored metal roof minimizes the heat island effect. Additional features like occupancy sensor lights on timers to conserve energy and low flow toilet to conserve water were incorporated.

"The Strength of the battered stone walls, their color and scale under the sloped roof overhangs provide for a strong design."

– Masonry Institute of Tennessee